[Поч. 20 ст.] Вигляд з боку колій

Фото поч. 20 ст. опублікував Іван Биков 27.10.2019 р.

Збудований 1901-02 роках, як і більшість будівель цієї гілки Моcковсько-Києво-Воронезької залізниці. На листівці відомого київського фотографа Маркова бачимо двоповерхову будівлю вокзалу (схожі збереглися у Борисполі, Баришівці, Березані та на Полтавщині), дерев’яний перон з різьбленим критим накриттям (жоден подібний не зберігся), допоміжні станційні будівлі, вагони та людську метушню.

Військова метушня стояла на станції у березні 1944 року, під час наступу радянських військ. Вночі по потягам вдарили 50 пікіруючих бомбардувальників Junkers Ju 88. Станцію захищав 1-й окремий дивізіон зенітної артилерії Війська Польського. Цей бій був занесений на скрижалі Могили невідомого солдата у Варшаві з написом «Дарниця 8 IV 1944». Загальноосвітня школа № 4 в польському місті П’ястув носить ім’я «Героїв Дарниці». Історична будівля станції «Дарниця» була зруйнована під час війни.

Зараз на її місці стоїть сучасний вокзал, вже третій за рахунком, збудований 2003 року.