Дароханительниця, 1756 р.

Семен Симигиновський це, мабуть, один з тих київських майстрів, який найбільш свято зберігав народні традиції в золотарстві. В той час, коли в 20 – 50-х роках XVIII ст. акант буяв своїми пишними розводами на виробах майже всіх київських майстрів, Симигиновський ніби свідомо оберігав себе від акантової спокуси. Майстрові до душі були мотиви місцевої флори – груша, яблуко, ніжні польові квіти з стеблами. Для нього була близькою й зрозумілою стрічка, якою українські дівчата любили заплітати коси.

Серед виробів цієї групи своїми формами виділяється срібна позолочена гробниця 1756 р. (КДІМ, № 4486). Вона має вигляд двоярусної, в плані чотирикутної, дзвіниці, увінчаної грушовидною банею з маківкою, дуже подібною до купола Ковніровської дзвіниці на Дальніх печерах Києво-Печерської лаври. Форми гробниці легкі, граціозні, витримані в пропорціях. (с. 128 – 129).

Срібна двоярусна гробниця, карбована. Майстер С. Симигиновський. 1756 р. Державний історичний музей УРСР у Києві, № 4486

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 127. [На с. 182 цей твір розглядається як виріб монограміста СС, окремо від С.Симигиновського]