Олександра Тимченко

453.3. Житловий будинок, 2-а пол. 19 ст. (архіт.).

Вул. Почайнинська, 28. Серед малоповерхової забудови вулиці, в кварталі між вулицями Верхній Вал і Хорива. З правого боку до будинку прилягають будівлі старообрядницької церкви, з лівого – невисока цегляна споруда, об’єм якої замикає фронт забудови кварталу.

Є частиною міської садиби з невеликим внутрішнім подвір’ям і дерев’яним флігелем 2-ї пол. 19 ст. (останній не зберігся). На поч. 20 ст. ділянка належала дійсному статському раднику Д. Поспєхову. В 2-й пол. 20 ст. будинок використовувався під конторські й виробничі приміщення заводу «Супутник». До 2000 здійснено капітальний ремонт із заміною старого дерев’яного тамбура та сходів на капітальні (ліворуч), влаштуванням ще одного входу та сходів (праворуч), сучасним оздобленням інтер’єрів тощо.

Одноповерховий на цегляному напівпідвальному поверсі з відкритим муруванням, дерев’яний, тинькований, у плані Г-подібний. Стіни пофарбовано у білий колір, цоколь і віконні лиштви – у темно-синій. Дах вальмовий, з бляшаним покриттям. Внутрішнє планування анфіладне.

Споруджений відповідно до зразкових проектів 1802–12. Композиція головного фасаду симетрична, тридільна, з непарною кількістю вікон (п’ять) та бічними вхідними отворами, захищеними піддашками. У центрі фасаду – три вікна. Кожен віконний проріз обрамлюють фігурні дерев’яні лиштви. Коробчастий карниз зашито дошками.

Будинок – зразок рядової міської забудови доби пізнього класицизму.

Тепер у будинку розміщені офіси.