П

Перемоги площа

Площа Перемоги знаходиться біля центру Києва. На ній закінчуються вул. Воровського, О.Гончара, бульвар Шевченка, вул. Саксаганського, починаються вул. Дмитрівська, Златоустівська, проспект Перемоги. Довгий час на площі знаходився ринок, де торгували переважно євреї, від цього район площі і понині інколи зветься Євбаз (Єврейський базар).

В 1905 р. на площі царські війська розстріляли демонстрацію робітників і вояків-саперів. Пам’ятний знак 1974 р. (на будинку по вул.Гончара, 79), скульптор А.Банников [Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К.: 1987 г., с. 35].

Вкладені елементи

Бабкова Олександра Андріївна (нар. 1923). 	На площі Перемоги. (Із серії «Київські пейзажі»). 1978. 	Кольоровий лінорит. 45: 36. Власність автора. …
1978 р. Вид на універмаг “Україна” і готель “Либідь”
Пам’ятник на честь міста-героя Києва, 1982 р., архітектори В.Лашко, Л.Семисюк. Обеліск заввишки 40 м із залізобетону, облицьованого білим мармуром.…
Обеліск “Київ – місто-герой” (+)
Готель “Либідь” (№ 1)