Сергій Білокінь

Житловий будинок 1898 – 99 рр., в якому проживав Якубський Б. В.

(іст.).

Вул. О. Гончара, 90/1.

Займає наріжну частину кварталу на перетині вулиць О. Гончара і Тургенєвської. Збудований за проектом арх. А. Краусса. Чотириповерховий, цегляний. Складається з чотирьох житлових секцій. Фасад вирішено у стилі неоренесанс із застосуванням напівколон корінфського ордера в оформленні третього – четвертого поверхів.

У 1920-х pp. у квартирі № 28 проживав Якубський Борис Володимирович (1889 – 1944) – літературознавець, професор Київського університету, одночасно викладач Вищого музично-драматичного інституту ім. М. Лисенка; співробітник Комісії новітнього письменства ВУАН. Один із основоположників соціологічного методу в українському літературознавстві. Автор праць «Наука віршування» (1922), «Соціологічний метод у письменстві» (1923). За його загальною редакцією у «Книгоспілці» вийшло 12 томів «Творів» Лесі Українки (1927 – 30). М. Зеров присвятив йому вірш «Аристарх» (1923), а також два вірші російською мовою з циклу «Баришівка». За часів фашистської окупації перебував у Києві, публікувався у газеті «Нове українське слово». Був репресований.

Записки НТШ. – Париж; Чикаго, 1962. – Т. 173;

Зерова С. Спогади про Миколу Зерова // Слово і час. – 1996. – № 2.