Лариса Федорова

Житловий будинок 1973 р., в якому проживав Білодід І. К.

(іст.).

Вул. О. Гончара, 41.

У глибині забудови вулиці. Дев’ятиповерховий, цегляний.

У 1973 – 81 рр. у квартирі № 28 на восьмому поверсі проживав Білодід Іван Костянтинович (1906 – 81) – мовознавець, акад. АН УРСР (з 1957), акад. АН СРСР (з 1972), заслужений діяч науки УРСР (з 1966). У період проживання в цьому будинку працював директором (з 1961) Інституту мовознавства ім. О. Потебні АН УРСР. Одночасно в 1963 – 78 рр. – віце-президент, в 1978 – 81 рр. – член Президії АН УРСР, в 1964 – 81 рр. – голова Українського комітету славістів, головний редактор «Словника української мови» (11 томів). Автор численних наукових праць з історії і сучасного функціонування української та російської літературних мов, загального мовознавства, лінгвостилістики, методології та історії мовознавства, лексикології та лексикографії, взаємозв’язку слов’янських мов. В ці роки відзначений Державними преміями УРСР та СРСР (обидві 1983).

Інститут мовознавства імені О. О. Потебні. – К., 1975;

Історія Академії наук України, 1918 – 1993. – К., 1994;