Михайло Кальницький

Житловий будинок 1893 – 98 рр., в якому проживали Богданов С. М., Глінка О. X., перебували діячі польської культури

(іст.).

Вул. О. Гончара, 24.

На червоній лінії забудови вулиці. Цегляний, тинькований, з підвалом, складається з двох триповерхових секцій: ліву зведено 1893 р., праву – 1898 р. (за проектом арх. М. Гарденіна). Використовувався як прибутковий будинок з торговельними та житловими приміщеннями. В 1913 – 15 рр. на подвір’ї садиби споруджено шестиповерхові флігелі (збереглися частково).

Власником був Богданов Сергій Михайлович (1859 – 1920) – учений-агроном, який мешкав тут. З 1885 р. приват-доцент Київського університету, з 1890 р. – професор, завідувач кафедри агрономії. Вважається першим в університеті вченим, який пов’язував теоретичні дослідження в галузі ботаніки та фізіології рослин з практичними потребами землеробства. Створив при університеті дослідний сад (1886) та лабораторію для агрохімічних і агро-фізіологічних досліджень (1889). Фундатор нового вчення про водний режим рослин. Автор великої кількості друкованих праць з різноманітних питань сільського господарства; в 1887 – 96 рр. редагував журнал «Земледелие».

З 1890-х pp. до 1912 р. у квартирі № 4 на першому поверсі лівої секції будинку мешкав Глінка Оттон Хомич (1851 – 1912) – журналіст, громадсько-культурний діяч. Походив із старовинного польського роду. В 1898 – 1910 рр. працював в Управлінні Південно-Західної залізниці. Був відомим літератором, писав російською та польською мовами (підписувався, зокрема, «Міkolaj Trzaska»), автор публіцистичних творів, оригінальних поезій та поетичних перекладів, кореспондент кількох польських періодичних видань. Брав активну участь у громадсько-культурному житті міста, входив до складу керівництва Київського літературно-артистичного товариства, Римсько-католицького доброчинного товариства. В 1909 р. сприяв заснуванню у Києві Товариства друзів миру, що обстоювало засади миролюбства у суспільній та міжнародній діяльності, обирався його секретарем та віце-головою. Виступав проти чорносотництва на захист української та єврейської громад Києва. Син О. Глінки, майбутній поет Ф. К. Глінка згадував, що в батьківському домі збиралися представники польської і російської інтелігенції, артисти. Будинок, зокрема, відвідували польський історик та етнограф Олександр Яблоновський (1829 – 1913), відомий письменник, поет і драматург Станіслав Пшибишевський (1868 – 1927).

ДАК, ф. 108, оп. 81, спр. 7; ф. 143, оп. 2, спр. 185;

Історія Київського університету. – К., 1959;