Житловий будинок 1951 р., в якому проживали Іванченко М. К., Олійник О. П.

(іст.).

Вул. О. Гончара, 12.

П’ятиповерховий, цегляний.

В 1951 – 70 рр. у квартирі № 5 на другому поверсі проживав Іванченко Микола Кузьмич (1904 – 70) – архітектор. Закінчив у 1934 р. Київський художній інститут. За його проектом споруджено павільйон УРСР на ВДНГ у Москві (1939 р., у співавт.), розробив архітектурні частини пам’ятників О. Суворову в Ізмаїлі (1945), І. Франку у Києві (1956) та інші (усі – у співавт.).

В 1951 – 77 рр. у квартирі № 9 на третьому поверсі проживав Олійник Олексій Прокопович (1914 – 77) – скульптор, народний художник УРСР (з 1963). В 1947 р. закінчив Київський художній інститут, в якому викладав з того ж року, з 1960 р. – професор. Автор пам’ятників Т. Шевченку в Палермо (Канада, 1951), В. Леніну в Дніпропетровську (1957) і Харкові (1963), С. Корольову у Житомирі (1971 р.; усі – у співавт.), Д. Мануїльському (1966) і Г. Петровському (1970) у Києві. Брав участь у створенні меморіального комплексу жертвам фашизму в с. Кортеліси Волинської обл. (1980). Відзначений Державною премією УРСР (1951).

Ларисa Федорова

Мистецтво України: Біогр. довідник. – К., 1997;