Марія Кадомська, Володимир Хромченков

Житловий будинок, 1907 р.

(архіт.).

Вул. О. Гончара, 50.

Садиба, розпланована у 1870-х рр. , раніше містилася в центрі кварталу. Після прокладання на поч. 20 ст. Обсерваторного (Чеховського) пров., ділянка стала наріжною її власник – купець Я. Харичков спорудив існуючий будинок за проектом арх. М. Клуга. З 1911 р. ділянка належала дворянці В. Кмито На першому поверсі містилися три магазини та дві квартири, на другому – четвертому – по три квартири.

Чотириповерховий, цегляний, у плані Г-подібний, з проїздом на подвір’я (тепер закладений). Довгим фасадом виходить на Чеховський пров. Фасади, вирішені у формах неоготики, мають центрально-осьову композицію з яскраво вираженим вертикальним членуванням. Наріжну частину виділено ризалітом із аттиком. Архітектурний декор фасадів виконаний у цеглі. Первісне внутрішнє коридорно-анфіладне планування в цілому збереглося. Під час ремонтів розібрано одні парадні муровані сходи, груби та декоративно-конструктивні деталі балконів.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 1191.