Володимир Хромченков

Житловий будинок, поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. О. Гончара, 40.

На червоній лінії забудови вулиці. Оформлений у стилі модерн.

П’ятиповерховий, цегляний, у плані близький до прямокутної форми, з проїздом на подвір’я. На першому поверсі містилися магазин та квартири, на верхніх – по дві квартири. Первісне анфіладне планування квартир в основному збереглося. Парадні сходи з вестибюлем розташовано по центральній осі будинку, двоє допоміжних сходів винесено у ризаліти з боку подвір’я.

Центральну вісь симетричного чолового фасаду виділено розкріповкою із вхідними дверима, високими віконними прорізами сходової клітки та фігурним аттиком з криволінійним вікном. Вінчають споруду металеві парапетні грати вишуканого модерністського рисунка на цегляних стовпах вигадливої форми фрамуги віконних рам дрібного засклення виконано з використанням кольорових шибок. Архітектурний декор фасаду модельований у цеглі й доповнений орнаментальними ліпними дрібнопрофільними вставками. На балконах збереглися первісні огородження. Оздоблення інтер’єрів характерне для прибуткових будинків стилю модерн, невеликі тяги в падугах і розетки на стелях зі стилізованим рослинним орнаментом.