2007 р. Ладью спасли. Надолго ли?

Светлана Кострыкина

Дата: 04.10.2007

Завершена реконструкция одного из знаковых сооружений столицы – памятника основателям Киева. В июне в порядок был приведен постамент, затем обновлены дорожки, ведущие к ладье.

Возле памятника даже запустили фонтаны. Построенная в 1982 году, к 1500-летию города, ладья с легендарными братьями Кием, Щеком, Хоривом и сестрою Лыбедью с самого момента своего открытия стала традиционным местом и для свадебных фотосессий. Но последние годы внешний вид памятника оставлял желать лучшего: потрескавшийся постамент, неработающий бассейн, горы мусора и непристойные надписи.

Все это в ходе реконструкции было отремонтировано, прибрано и стерто. Тем не менее, прибыв на место, мы увидели новые горы привядших букетов и на ладье, и в водах Днепра у подножия памятника. Разбитые бутылки, остатки чьих-то пиров на траве и новые “здесь был Вася”…

Джерело: “Газета по-киевски”

* * * * *

Нещодавно повністю завершено ремонтні роботи з реконструкції скульптурної композиції «Ладдя» на правому березі Дніпра в Наводницькому парку. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Денис Басс. З результатами благоустрою в цю суботу, 6 жовтня, особисто ознайомиться Київський міський голова Леонід Черновецький.

За словами Басса, пам’ятник засновникам Києва не реконструювався з часу свого заснування – 1982 року. Тому торік було вирішено передати об’єкт на баланс Печерського району. Вартість усіх відновлювальних робіт склала понад 3 мільйони гривень.

Профільні служби постаралися, аби пам’ятний знак став ще привабливішим. Зокрема, розібрали старий пошкоджений подіум і поклали навколо пам’ятника новеньку плитку. Декоративний басейн обклали новою плиткою та облаштували фонтанами з підсвіткою. Поряд озеленювачі розбили шість мальовничих клумб з літніми та осінніми квітами. А ще в парку реконструювали плити, проклали доріжки, облаштували нові клумби та нові фонтани.

Як повідомив Басс, для профілактики випадків вандалізму в Наводницькому парку встановлено постійне чергування відповідних служб.