Олена Лисенко

Житловий будинок 1912 р., в якому проживав Дітеріхс М. М.

(архіт., іст.).

Вул. М. Коцюбинського, 3.

У глибині садиби. Споруджений за проектом арх. В. Осьмака для професора медицини М. Дітеріхса. Будинок двоповерховий, цегляний, у плані Т-подібний. Головний фасад звернено у бік вулиці до невеликого подвір’я, огородженого по червоній лінії забудови. Об’ємно-просторова композиція асиметрична. Група вхідних приміщень об’єднана у ризаліт, увінчаний трикутним фронтоном з тридільним люнетом. На розі прилягання ризаліту до основного об’єму влаштовано заокруглену криту терасу, що спирається на колони тосканського ордера, перекриття якої слугує балконом. Головний фасад тинькований: цоколь має фактуру рваного каменя, перший поверх розшито дощаним рустом. У фризі й перемичках вікон другого – орнаментальний декор. Фасад увінчаний карнизом нескладного профілю з мутулами. У рисунку ліпного декору, в металевих огорожах тераси й балкона переважають мотиви стилю ампір. У деталях інтер’єра, зокрема у майолікових камінах, використано композиційні прийоми стилю модерн. Будинок має значну архітектурно-мистецьку цінність.

У цьому будинку проживав Дітеріхс Михайло Михайлович (1871 – 1941) – хірург, доктор медицини (з 1901), професор (з 1912), завідувач кафедри загальної хірургічної патології Київського університету (1912 – 19), заслужений діяч науки РРФСР (з 1936). Автор понад 130 наукових праць, присвячених захворюванням суглобів, грижам, воєнно-польовій хірургії, легеневій хірургії, історії медицини тощо. Запровадив шину для тимчасової іммобілізації при переломах стегна. Тепер тут міститься Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв.

Дзбановский В. П. История кафедры и клиники общей хирургии Киевского медицинского института. – К., 1957;

Макаренко И. М., Полякова И. М. Биографический словарь заведующих кафедрами и профессоров Киевского медицинского института (1841- 1991). – К., 1991;

Околов В. Л. Михаил Михайлович Дитерихс: (к 100-летию со дня рождения) // Вестник хирургии им. И. И. Грекова. – 1972. – Т. 109. – № 10;

Строительство и архитектура. – 1970. – № 1.