Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Про справу не говори з тим, з ким можна, а з ким треба

Богдан Хмельницький

?

2003 р. Звід пам’яток Києва

Лариса Толочко

254.1. Житловий будинок, 1900 (архіт.).

Вул. Межигірська, 5. У глибині садиби, головним фасадом звернений до вулиці.

Історія садиби відома з 1850-х рр., коли вона належала почесному громадянину міста Ф. Селюку. Була забудована дерев’яними спорудами. 1878 ділянку придбала міщанка Є. Балашова.

На її замовлення арх. Е. Брадтман виконав проекти двох чотириповерхових будинків – головного та флігеля. Під наглядом автора було побудовано тільки флігель.

Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані наближений до прямокутника, внутрішнє планування секційне. Оформлений у цегляному стилі.

Композиція фасаду симетрична, центр підкреслено входом на першому поверсі, балконами на трьох верхніх поверхах та напівциркульним щипцем з архівольтом і люкарною нагорі в центрі. Перший та другий поверхи виділено горизонтальними гуртами. Важливу роль в архітектурному вирішенні фасаду відіграють рустування першого поверху, міжвіконні пілястри на рівні третього–четвертого поверхів, розвинений вінцевий карниз. Вікна другого поверху – з замковими каменями.

Будинок відзначається цілісністю художнього сприйняття, характерною для творчості Е. Брадтмана. 1918 в будинку проживав арх. К. Шиман.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5924.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 624.