Тетяна Скібіцька

Житловий будинок, поч. 1910-х pp.

(архіт.).

Пров. Липський, 3.

В ряді фронтальної забудови вулиці. Зведений як прибутковий. П’ятиповерховий, цегляний, тинькований, з підвалом, односекційний, з чотирма квартирами на кожному поверсі. Симетричний за композицією, зі спрощеною пластикою деталей фасад виконано у формах раціонального модерну з використанням цегляної фактурної кладки і модельованих у цеглі неоготичних деталей. Центральну вісь фасаду виділено великими сходовими вікнами різних криволінійних форм, на першому поверсі – напівциркульною аркою, яка об’єднує парадний вхід і вікно кімнати консьєржки. Над аркою на другому поверсі – дві неоготичні, трикутні в перетині, навісні напівколонки з кулястими капітелями. Бічні осі фасаду виділено балконами, третій – п’ятий поверхи над широким орнаментальним міжповерховим поясом об’єднано лопатками. Характерності фасаду надають спрощені рублені форми нечисленних декоративних деталей. В інтер’єрі парадних сходів збереглися ковані огорожі оригінального рисунка з мотивом кола, який повторюється у ліпленні декоративного поясу під стелею.

Будинок відзначається оригінальним архітектурним вирішенням у стилі модернізованої неоготики.