Борис Єрофалов

Особняк Аршавського С. О., 1907 р.

(архіт.).

Вул. Лютеранська, 23.

На наріжній садибі, головний фасад – на червоній лінії забудови вулиці. Зведений за проектом арх. Е. Брадтмана у стилі модерн.

Двоповерховий, цегляний, у плані прямокутний. Планування житлових приміщень анфіладне. У східній частині – парадні й чорні сходи. З півночі на обох поверхах лоджії. Кожен із чотирьох фасадів має своє вирішення: звернені до сусідніх ділянок виконано у лицьовій цеглі, парадні, що виходять на перехрестя, – із застосуванням дорогих будівельних матеріалів (лабрадориту, сірого граніту), оброблених під грубий руст блоків штучного каменю, ліпних прикрас із цементу, оливкової керамічної плитки, жовтої цегли (для основної кладки) і кованого металу. Центральну частину головного фасаду виділено ризалітом, завершеним підковоподібним щипцем із жіночою маскою (маскароном), завдяки якій будинок відомий також під поетичною назвою «Дім невтішної вдови». Фланги фасаду виділено невеликими ризалітами, східний – з французьким балконом над входом, увінчаний картушем з монограмою власника у замковому камені над вікном – «СА». З цього боку до фасаду прилягає вишукана кована брама з геометризованим візерунком у стилі модерн. Західний ризаліт окреслено гранітними лопатками на другому поверсі, його наріжну частину увінчано декоративною вежкою. Руст першого поверху плавною дугою переходить у парапет огорожі. Західний фасад, відокремлений від вул. Банкової невеликим партером за ажурною огорожею у стилі модерн, має врівноважене симетричне вирішення. В інтер’єрах зберігся первісний декор. Особняк має виразний абрис, властивий творам періоду раннього модерну.

Пам’ятка – зразок елітарної забудови історичного району Липки.

П’ятериков С. Архітектурні перлини Києва // Прапор комунізму. – 1989. – 19 листоп.