Тетяна Скібіцька

Житловий будинок рубежу 19 – 20 ст., в якому проживав Паустовський К. Г.

(архіт., іст.).

Вул. Лютеранська, 33.

На червоній лінії вулиці, в ряді суцільної забудови. Зведено як прибутковий будинок у формах історизму. Триповерховий, з підвалом, цегляний, тинькований, односекційний. П’ятидільний симетричний з центральним еркером фасад виконано в модернізованих ренесансно-барокових формах. Виразна пластика фасаду, обтяженого у нижніх поверхах за рахунок використання декоративного русту високого профілю й великих деталей віконних лиштв, збагачена іонічними пілястрами на рівні третього поверху й розвинутим карнизом на консолях. Центральна й бічні композиційні осі фіксовано аттиковими стінками з круглими слуховими вікнами. У скульптурному декорі використано мотив вазонів. Будинок примножує архітектурно-художній потенціал забудови вулиці, підтримує домінуючі на ній стилістичні риси.

В будинку в дитячі роки (1898 – 1902) проживав письменник Паустовський Костянтин Георгійович (1892 – 1968), автор автобіографічної «Повісті про життя», в якій відображено роки проживання у Києві.

Там само, ф. 1, оп, 236, спр. 88;

Дорошкевич В. М. Е. Я. Неделин // Дорошкевич В. М. Избр. рассказы и очерки. – М., 1962;

Список членов правления, почетных членов, действительных, соревнователей и членов посетителей Киевского Литературно-артистического общества. Сост. 1-го июля 1904 г. – К., 1904.

Хінкулов Л. Ф. Літературні зустрічі. – К., 1980.