Марія Кадомська, Михайло Кальницький

Житловий будинок 1886 р., в якому проживав Малишевський І. Г.

(іст.).

Вул. Леонтовича, 4.

На червоній лінії забудови вулиці. Триповерховий, з надвірною одноповерховою прибудовою, цегляний. Зведений за проектом арх. А. Краусса (під наглядом інж. М. Максимовича) як приватний особняк на замовлення дружини дійсного статського радника А. Малишевської. Первісно двоповерховий, третій поверх надбудовано у 1935 р.

З часу зведення у будинку мешкав Малишевський Іван Гнатович (1828 – 97) – історик релігії та професор церковної історії Київської духовної академії, член Історичного товариства Нестора-літописця при Університеті св. Володимира.

Його численні дослідження з питань церковної історії перших часів християнства, Візантії, західних та південних слов’ян друкувались у часописах «Труды КДА», «Киевские епархиальные ведомости», «Киевская старина», виходили окремими виданнями. Під час проживання І. Малишевського у цьому будинку вийшли друком твори «Доля слов’янської церкви в Моравії та Паннонії при учнях Кирила й Мефодія» (1886), «Варяги у первісній історії християнства в Києві» (1887), «Західна Русь у боротьбі за свою віру й народність» (1894) тощо. Автор популярних брошур, що виходили багатьма виданнями, зокрема, життєпису св. Володимира. Брав активну участь у зведенні собору св. Володимира у Києві, був першим старостою (титарем) собору.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 3063;

Энциклопедический словарь / Изд.: Ф. А. Брокгауз, И. А. Ефрон. – СПб., 1896. – Т. 18а, полутом 36.