Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Ні просьби, ні грозьби, ні тортури, ані смерть
не приневолять тебе виявити тайни

Богдан Хмельницький

?

2003 р. Звід пам’яток Києва

Людмила Грачова

465. Річкове училище, 1951–53 (архіт.).

Вул. Фрунзе, 9. На розі з вул. Щекавицькою.

Споруджено за проектом архітекторів О. Малиновського та А. Милецького. 1969 реорганізоване у філіал Одеської державної морської академії – Київський інститут водного транспорту.

Будинок триповерховий, цегляний, тинькований, у плані П-подібний.

Архітектура будівлі відбиває пошуки художньої виразності на основі використання стилізованих елементів давньоруської архітектури у вирішенні нижніх поверхів і українського будівництва 17–18 ст. – у формах верхнього поверху.

Головний фасад з підкресленим у центрі входом звернений на вул. Щекавицьку. Внутрішнє планування – коридорне зі зручними класами та навчальними майстернями для занять.

Стіни перших двох поверхів вимуровані з характерним утопленим рядом, прикрашені стилізованими рельєфними розетками з бетону, розміщеними у міжвіконних простінках. Віконні прорізи другого поверху – з напівциркульними перемичками. Міжвіконні простінки третього поверху, відбитого горизонтальним гуртом від двох нижніх, мають невисокі пілястри з рельєфами.

Споруда – оригінальний зразок вирішення архітектури навчального закладу повоєнного періоду.

Література:

Добровольский А. В., Приймак Б. И., Асеев Ю. С. Архитектура столицы Советской Украины // Зодчество Украины: Сб. – К., 1954.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 1055.