Марина Виноградова, Галина Максимова

Житловий будинок, 1846 р.

(архіт.).

Крутий узвіз, 4.

Міститься окремо на червоній лінії забудови вулиці, яка спускається до Бессарабської пл. Збудований арх. Л. Станзані на за мовлення колезької асесорші Г. Алексєєвої у стилі класицизм як садибний будинок за типовим проектом з альбому зразкових фасадів (№ 53), що був перероблений відповідно до конкретних умов без мезоніна але з улаштуванням через перепад рельєфу нижнього поверху. В 1848 р. добудовано балкон.

Двоповерховий, у плані Г-подібний, довгим крилом орієнтований у глибину ділянки. Нижній поверх цегляний верхній – дерев’яний, тинькований. Внутрішнє планування коридорно-анфіладне, вхід та дерев’яні одномаршові сходи розміщено у бічній прибудові, що трохи порушує симетрію головного фасаду. На його центральній осі – площинний портик який складається з чотирьох пілястрів іонічного ордера завершених трикутним фронтоном. У центрі портика – прямокутний дверний отвір (закладений) для виходу на балкон (не зберігся). Характерними для стилю класицизм є рустування стін першого поверху, прямокутні сандрики на кронштейнах над вікнами другого поверху, карниз великого виносу що увінчує споруду.

Є однією з небагатьох пам’яток дерев’яно і житлової архітектури 1-ї пол. 19 ст., що збереглися до нашого часу.

ДАКО, ф. 41, оп. 1, спр. 20; ф. 42, оп. 3, спр. 4709;

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – К., 1983. – Т. 1.