2008 р. Будівництво чергової висотки загрожує руйнацією пам’яток архітектури

Інна Ларикова, Олександр Котельніков, Артем Михайлов, 5 канал

Дата: 02.04.2008

Дві вулиці Києва – Жилянська і Круглоуніверситетьска – ділять одну проблему на двох. Поряд з будинками на цих вулицях зводять небосяги. Результат – торік на Жилянській, 120-Б житловий будинок тріснув навпіл. Інший, на Круглоуніверситетській, 7, – в аварійному стані. Одна з найстаріших вулиць міста – Круглоуніверситетська – страждає від приватного будіництва. Тут впритул зводять висотку заввишки у 14 поверхів. Через будівельні роботи, стверджують мешканці, стіни споруди тріскаються.

Наталія Бенза, мешканка Круглоуніверситетської, 7: “6 и 7 квартира находяться сейчас в ужасном состоянии. Только благодяря этой стройке”.

Світлана Кавицька, мешканка Круглоуніверситетської, 7: “Когда они начали строить у них даже технической документации не было. Все проходило в процессе стройки”.

Перспектива можливого відселення мешканців не влаштовує. Адже саме цим закінчилося схоже будівництво на Жилянській. Колишні мешканці – двадцять дві сім’ї – і досі сплять на ліжках готелю “Спорт”.

Катерина Кириченко, відселена мешканка Жилянської, 120-Б: “Постірать немає де, приготовить немає де. Це все проблеми. Це не проживання. Проживання – це як на курорті в готелі: прийшов, переспав, помився і пішов. А для сім’ї потрібні зовсім другі умови”.

Одна справа, переконують фахівці, зруйнувати будинок, інша – пам’ятку архітектури. Будинок на Круглоуніверситетській зведений у 1908 році і тому охороняється Законом. За його руйнування забудовнику світять металеві ґрати.

Руслан Кухаренко, начальник ГУ охорони культурної спадщини: “Там жодного дозволу Головне управління культурної спадщини не давало. Якщо будуть зафіксовані якісь руйнівні процеси на пам’ятці, то це кримінальний злочин і за цей злочин треба відповідати по Закону”.

На кожній з цих ділянок свій сірий кардинал. Нині ласих шматків під забудову, стверджують столичні чиновники, у Києві обмаль. Віктор Пилипишин, голова Шевченківської РДА: “Є таке російське слово – “беспредел”. Я думаю, що там достатньо лобістів, якщо вони так довго тримаються і ні на що не реагують”.

Остаточну крапку у цих двох справах поставлять Шевченківська і Печерська районні адміністрації. Перша – наразі чекає рішеня Подільського районного суду і шукає 25 мільйонів гривень з районного бюджету. Натомість Печерська райрада обмежилася лише виїздом на місце будмайданчика. Вона склала припис про припинення будівництва. Втім роботи і досі тривають.