Марія Гончаренко

Житловий будинок співробітників обласної міліції, 1933 – 35 рр.

(архіт.).

Вул. Круглоуніверситетська, 2/1.

На підвищеній ділянці, обмеженій вул. Крутий узвіз і початком вул. Круглоуніверситетської, проглядається з Бессарабської пл. Зведено за проектом арх. П. Савича. Чотириповерховий, з двох різновеликих (дві й три секції) прямокутних у плані корпусів, зблокованих під гострим кутом, цегляний, тинькований, пофарбований у два кольори. Планування секцій варіюється залежно від можливості розташувати дві-, три- або чотирикімнатні квартири на поверсі. Сходові клітки мають по два входи, ванні кімнати освітлено природним світлом, частина з них суміщена з кухнями. Перекриття плоскі, дерев’яні. З урахуванням містобудівної ситуації будинок має виразний силует. Композиційним центром об’ємно-просторового вирішення є відсунутий у глибину високий наріжний об’єм, унизу якого приміщення громадського призначення, що виступають півколом. Лаконічна архітектура фасадів у стилі конструктивізму будується на скульптурній виразності простих об’ємів, артикульованій взаємодії вертикальних і горизонтальних площин та ліній, напруженому ритмі балконів та віконних прорізів, які згущуються до центру композиції. Загальній композиції підпорядковано і вирішення наріжної тераси на головному фасаді системою підпірних стін і одномаршових сходів. Дворовий простір за умов складного рельєфу обмежено підпірними стінами та впорядковано.

Будинок – яскравий зразок розвитку творчого методу конструктивізму в архітектурі Києва.

С. Н. Задовільний щодо архітектурної якості // Соц. Київ. – 1934. – № 11 – 12.