Михайло Кальницький

Житловий будинок, 1858 р.

(архіт.).

Вул. Костянтинівська, 21/12.

На червоній лінії забудови вулиці; є частиною садибного комплексу на розі вул. Ярославської. Зведено за проектом арх. М. Самонова у стилі пізнього класицизму.

Двоповерховий, з підвалом, цегляний, у плані Г-подібний. Композиція фасаду симетрична, центральну вісь виділено розкріповкою і завершенням у вигляді металевої балюстради. Площина чолової стіни розчленована на рівні першого поверху рустами, на рівні другого – пілястрами тосканського ордера (проектом передбачалися пілястри корінфського ордера). Напівциркульні вікна другого поверху обрамлено профільованими лиштвами й увінчано прямими сандриками. Порушує стиль карниз, зроблений у вигляді машикулів. Перший поверх був відведений під торговельні приміщення, другий – під житлові (цей функціональний розподіл зберігся й дотепер). У 1871, 1881 і 1901 рр. проводилися невеликі перебудови, у т. ч. з тильного боку надбудовано мансарду. У 1881 р. з боку вул. Ярославської на території садиби зведено новий двоповерховий наріжний будинок (арх. А. Геккер). Пам’ятка, що добре зберегла первісний вигляд, являє інтерес як одна з найдавніших споруд забудови цієї частини вулиці.

Іл. див. с. 490.