Лариса Толочко

Житловий будинок, поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Костянтинівська, 1/2.

На перетині вулиць Костянтинівської та Флорівської. Відіграє значну роль в утворенні фронту забудови західного боку Контрактової пл. З 1890 ділянка належала Т. Губанову. Існуючий будинок зведено у стилі модерн як прибутковий для сім’ї власника. Чотириповерховий, цегляний, у плані Г-подібний, двосекційний. Композиція головного фасаду з боку вул. Костянтинівської асиметрична. Вхід виділено ризалітом з різноманітними за формою віконними прорізами сходової клітки й підкреслено фронтоном з круглим горищним прорізом. На першому поверсі праворуч і ліворуч по три вітрини, на решті поверхів – ритмічний ряд прямокутних віконних прорізів. Простінки четвертого поверху декоровано круглими розетками з трьома модерністськими тягами. Площину зрізаного рогу будинку займає еркер з двома балконами на третьому і четвертому поверхах. Композиція фасаду з боку Контрактової пл. асиметрична відносно осі дворового проїзду і дверного отвору, облямованого рустованими пілястрами. Високий цегляний карниз декоровано стилізованими модульйонами. Тепер на першому поверсі торговельні установи.

Іл. див. с. 487.

ДАКО, ф. 1542, оп. 1 (Вул. Костянтинівська);