Марина Виноградова

Житловий будинок, 1898, 1913 рр.

(архіт.).

Вул. Костянтинівська, 19.

На червоній лінії забудови вулиці. Зведено за проектом арх. М. Казанського купцем 1-ї гільдії С. Капником на місці дерев’яного будинку. Первісно триповерховий, цегляний. В 1913 р. у єдиному стилі з попереднім проектом надбудовано ще один (четвертий) поверх. Дах двосхилий. Планування секційне. Займає всю ширину садиби і має витягнуте вглибину крило з правого боку. Пишно декорований архітектурними деталями, запозиченими з різних епох, що характерно для еклектизму: напівциркульні спарені вікна на другому поверсі чергуються з прямокутними, підвіконні простінки профільовані, пілястри фігурні, архітрав складний, фриз із двома видами орнаментів, карниз розкріпований, над ним – два аттики й невеликі бані, вздовж даху – металевий парапет з тумбочками. На другому і третьому поверхах – по три симетрично розташовані балкони з ажурною металевою огорожею. В оформленні фасаду використано великий ордер – пілястри двох видів: чотири в центральній частині з капітелями корінфського ордера, дві бічні – фільончасті. Фасад поділено міжповерховими карнизними поясами та підвіконними тягами. Вікна пишно декоровано: ніші, фільонки, колони, архівольти, складні фігурні лиштви. На нижньому поверсі – магазинні вітрини з вхідними дверима в центрі. Парадний під’їзд (праворуч) і проїзд на подвір’я (симетрично ліворуч) – з архівольтами. Будинок – характерний зразок архітектури еклектизму кін. 19 – поч. 20 ст., є важливим елементом формування містобудівного середовища однієї з центральних вулиць Подолу.