Віталій Отченашко

Житловий будинок, 1899 р.

(архіт.).

Вул. Костянтинівська, 16.

Єдиний уцілілий будинок садиби, що виходить головним фасадом на червону лінію забудови вулиці. Зведено як прибутковий. У 1980-х pp. виконано капітальний ремонт. Первісне планування і оздоблення приміщень, крім сходів, не збереглося. Проїзд на подвір’я поряд з головними сходами ліквідовано.

Чотириповерховий, з підвалом, цегляний, секційний. Композиція головного фасаду симетрична, з виділеним центром, архітектура якого характерна для київського ренесансу. Помітною особливістю оформлення фасаду є вкомпоновані у ніші другого, третього і четвертого поверхів і розміщені по осі будинку ліпні декоративні деталі – картуш, вензель з датою зведення будинку і погруддя О. Пушкіна (встановлено, імовірно, через те, що будинок зведено з нагоди 100-річчя від дня народження поета). Будинок – пам’ятка періоду еклектизму.