Михайло Кальницький, Віталій Отченашко

Житловий будинок, 1893 р.

(архіт.).

Вул. Верхній Вал, 28/12.

Формує ріг кварталу на перетині з вул. Костянтинівською. До спорудження метро будинок охоплював весь зовнішній периметр квадратної в плані садиби (у 1970-х pp. знесена його північно-східна половина). Збудований за проектом арх. М. Казанського. У кін. 19 – на поч. 20 ст. садиба належала купцю Я. Новикову.

Двоповерховий, цегляний, з підвалом. Перекриття плоскі. Планування анфіладно-коридорне. На першому поверсі містилися торговельні приміщення, на другому – житлові. В’їзд на подвір’я – через аркові отвори, розташовані в центрах рівних за довжиною і однаково трактованих симетричних вуличних фасадів. Центральну й бічні розкріповки фасадів виділено рустом першого поверху, балконами, арковими вікнами. Заокруглене наріжжя споруди завершено банею. Інтер’єри другого поверху зберегли класицистичний характер. Вирішення фасаду та інтер’єрів першого поверху змінено під час пізніших перебудов.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 4366.