Михайло Кальницький, Віктор Мойсеєнко

Житловий будинок кооперативу «Сяйво», 1927 р.

(архіт., іст.).

Вул. Костьольна, 6.

На ділянці зі значним схилом, на місці розширення вулиці; вирішено як наріжний. Споруджено житлово-будівельним кооперативом будівельників «Сяйво» за проектом проектно-будівельної організації «Житлокоопбуд» (імовірно, арх. М. Холостенко).

Чотириповерховий, з напівпідвалом, п’ятисекційний, складної конфігурації у плані, як по горизонталі (повороти корпусу на червоній лінії забудови, зсуви секцій, значні виступи з боку двору), так і по вертикалі (ступінчасте розташування секцій на рельєфі). Дві секції (у верхній частині ділянки) мають по дві, решта – по три квартири на кожному поверсі. Всього в будинку 55 квартир, більшість із них – трикімнатні, решта мають по одній, дві та чотири кімнати. Будинок вирішено у стилі конструктивізму. В композиції фасадів основну роль відіграють поєднання великих об’ємів, ритмічний ряд віконних прорізів, згрупованих по вертикалі, природна фактура і колір відкритої цегли. Споруда характерна для забудови Києва 1920-х pp., є зразком вирішення багатоквартирного житлового будинку на складному рельєфі в умовах містобудівної ситуації, що історично склалася.

На поч. 1960-х pp. у квартирі № 41 проживав Сухомел Георгій Йосипович (1888 – 1966) – вчений у галузі гідравліки й гідромеханіки, акад. АН УРСР (з 1951), заслужений діяч науки і техніки УРСР (з 1957). У ці роки – науковий консультант Інституту гідромеханіки. У своїх дослідженнях розвинув теорію нерівномірного руху рідини з вільною поверхнею у відкритих водотоках. Розв’язав ряд проблем інженерної гідравліки.

Будова соціалістичного Києва. – К., 1932.