1840-і рр. Загальний вигляд

Вигляд Театральної площі в кінці 1840-х pp.

Літографія Й. Ляуфера з акварелі М. Сажина. 27,5: 39,9. Альбом «Виды Киева, изданные И. Ляуфером. I тетрадь». 1850-i pp.

Офіційно ця площа (колишня Царська, після революції – 3 Інтернаціоналу, тепер – Ленінського комсомолу) Театральною не називалась. Так називали її кияни після 1806 p., коли на ній, на краю Хрещатика, було споруджено за проектом А. І. Меленського перший постійний театр у Києві, що проіснував до 1851 р. В центрі знаходиться фонтан, збудований 1843 р. і названий за іменем тодішнього цивільного київського губернатора Фундуклея – «Іваном». Ця гранітна споруда розміщена у шестикутному басейні. За фонтаном – вулиця Олександрівська (тепер – ім. Кірова), що веде на Печерськ. Будинки, якими вона забудована, виконані у стилі ампір. Вгорі, на задньому плані, – будинок дворянства (пізніше – банку). Праворуч, на горі, – Інститут шляхетних дівчат.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 117.