Лариса Толочко

577.14. Житловий будинок, 1893 (архіт.).

Вул. Ярославська, 49. На розі з вул. Почайнинською, на червоних лініях забудови вулиць.

Історія садиби відома з 1850-х рр., коли вона належала Д. Івашковському. На ділянці пл. 194,5 кв. сажнів розташовувалися одноповерхові дерев’яні споруди – житловий будинок і службові будівлі. 1889 садибу придбав С. Баринов, на замовлення якого стару забудову було знесено та за проектом і під наглядом арх. М. Гарденіна споруджено двоповерховий будинок з нижнім мурованим і верхнім дерев’яним поверхами. Акцентно вирішене зрізане наріжжя з вхідним отвором і балконом завершувала дерев’яна шатроподібна вежка. Фасад на вул. Ярославській прикрашав декорований різьбленням фронтон зі слуховим віконцем, віконні прорізи другого поверху – пишне ажурне різьблене обрамлення. Другий поверх, що мав двобічне планування, знищено пожежею. У 2000-х рр. проведено ремонтнореставраційні роботи в одноповерховому об’ємі. Проект відновлення виконано проектним кооперативом «Реставратор», автор – арх. Ю. Лосицький.

Одноповерховий, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. Фасади завершено двоуступчастим гуртом. Зрізане наріжжя фланковано рустованими лопатками. Такими ж лопатками у простінках між прямокутними віконними прорізами акцентовано центральну частину фасаду на вул. Ярославській.

Будинок – зразок житлової архітектури Подолу кін. 19 ст.

Тепер тут міститься установа.