Лариса Толочко

577.11. Житловий будинок, 1890-і рр. (архіт.).

Вул. Ярославська, 31. На червоній лінії забудови вулиці.

Історія садиби відома з 1879, коли її придбав купець 1-ї гільдії Б. Шахнович. На ділянці пл. 700 кв. сажнів було розташовано мішаний (з верхнім дерев’яним поверхом) і цегляний двоповерховий будинки, дерев’яні одноповерховий флігель і три сараї. 1879 за проектом арх. М. Гарденіна збудовано двоповерховий цегляний флігель, 1898 – двоповерховий на мурованому напівповерсі флігель ( обидва всередині садиби; не збереглися). Згодом за проектом М. Гарденіна зведено наявний будинок, єдиний збережений з комплексу забудови садиби.

Чотириповерховий на цокольному півповерсі, цегляний, у плані прямокутний, односекційний. Первісне планування квартир двобічне. Перекриття пласкі. Дах низький двосхилий по дерев’яних кроквах, покрівля бляшана. Оформлений еклектично.

Композиція чолового фасаду симетрична відносно центральної осі, яку виділено розкріповкою з вінцевим фігурним аттиком. По боках прилягають частини з двома вузькими віконними прорізами. Краї фасаду і розкріповки фланковано лопатками – пласкими на рівні цоколю, рустованими на рівні першого та фільончастими на рівні другого поверхів, півколонами іонічного ордера на високих фільончастих п’єдесталах на рівні третього – четвертого поверхів. Вертикальні членування доповнено двома рядами балконів обабіч розкріповок. Вхід на центральній осі оформлено пристінним портиком з іонічними півколонами та фігурним фронтоном, у тимпані якого вміщено ліплені зображення крилатих коней. Вхідний отвір з півциркульною перемичкою облямовано профільованим архівольтом з декоративним замковим каменем. Над входом – великі багатодільні вікна сходової клітки з півциркульними фрамугами на рівні другого та третього – четвертого поверхів. Горизонтально фасад членують міжповерхові карнизні та підвіконні гурти. Фактурна обробка стіни першого поверху імітує прямокутний руст.

Прямокутні віконні прорізи трьох нижніх поверхів вміщено у пласкі ніші та прикрашено замковими каменями, вікна з півциркульними перемичками четвертого і центральної частини другого поверхів оформлено профільованими архівольтами з рельєфними замковими каменями. Під вікнами другого – четвертого поверхів зроблено ліплені орнаментальні вставки з рослинними мотивами. Ліпленим рослинним орнаментом заповнено антревольти вікон четвертого поверху.

Будинок – зразок прибуткової житлової споруди кін. 19 ст.

Тепер зберігає житлове призначення.