Пам’ятний знак на честь дружніх зв’язків Києва та Сантьяго де Чилі

Галина Скляренко

348. Пам’ятний знак на честь дружніх зв’язків Києва та Сантьяго де Чилі, 2001 (мист.).

У центрі невеликої площі, на перетині просп. Героїв Сталінграда та вул. Маршала Тимошенка.

Автори: скульптори В. Зноба, М. Зноба, архітектори М. Босенко, В. Ісак, Р. Кухаренко. Розміри: заг. вис. – 16,0 м, діам. постаменту – 4,0 м.

Споруджений на честь міста-побратима Києва – столиці Чилі, міста Сантьяго де Чилі.

На трьох високих струнких колонах з нержавіючої сталі встановлено алегоричну бронзову скульптурну композицію, що базується на круглому в плані ступінчастому постаменті з червоного граніту. Скульптурна група зображує символи республіки Чилі, закріплені в її геральдиці та державній символіці – лань з гіллястими рогами та великого орла з короною на голові, який сидить на умовній скелі, широко розправивши крила.

Композиція має виразний силует, утворений абрисами крил птаха та головою лані, що передбачає можливість сприйняття скульптури в перспективі проспекту, а деталізовану проробку пластичної форми розраховано на огляд з близької відстані. Складені трикутником металеві сріблясті колони з бронзовими, декоративно орнаментованими капітелями, скріплені трьома картушами, один з яких являє собою герб міста Сантьяго де Чилі – золоту зірку на сріблястому тлі; другий – герб України: золотий тризуб; третій – герб міста Києва: постать архангела Михаїла. На чоловому боці постаменту викарбувано анотаційний напис українською та іспанською мовами.

Декоративне поєднання різних матеріалів (граніт, бронза, нержавіюча сталь) надає твору святкового, яскравого вигляду, що звучить виразним художнім акцентом в довколишній забудові. Навколо пам’ятного знака облаштовано невеликий, забрукований рожевим та сірим каменем майданчик із зеленими газонами.