Марія Кадомська, Володимир Хромченков

Житловий будинок, 1907 р.

(архіт.).

Вул. Ірининська, 7.

На червоній лінії забудови вулиці, на крутому перепаді рельєфу, у зв’язку з чим вхід до будинку здійснюється по містку, перекинутому через приямок. Збудований за проектом арх. А. Трахтенберга на ділянці інж. А. Тільтіна. На фасаді поєднуються прийоми цегляного стилю з елементами неоготики. Під час капітального ремонту 1965 повністю перепланований. П’ятиповерховий, цегляний, на підвалі, прямокутний у плані, односекційний. Симетрична композиція головного фасаду порушується збільшенням лівого крила на одну віконну вісь. Центр підкреслено еркером над входом і аттиком у вигляді високого готичного щипця з пінаклями. Бічні осі виділено невеликими розкріповками і аттиками. Віконні та дверні прорізи прямокутної форми; на останньому поверсі вікна центральної частини фасаду мають стрілчасті перемички та архівольти. Архітектурний декор модельований у цеглі з наступною побілкою.

Календарь и справочная книга г. Киева на 1908 год. – К., 1908;

Календарь: справочная и адресная книга г. Киева на 1910 год. – К., 1910.