Ольга Друг, Тетяна Скібіцька

Особняк, кін. 19 ст.

(apxiт.).

Вул. Інститутська, 12.

На наріжній ділянці вулиць Інститутської та Банкової. Споруджений на садибі, що належала за купчою 1870 р. С. Бродській – дружині потомственого почесного громадянина Л. Бродського, відомого підприємця та доброчинця. У 1879 р. за проектом арх. В. Сичугова зроблено прибудову, балкон у сад, оздоблено інтер’єри.

Одноповерховий, з підвалом, цегляний, тинькований, у плані Т-подібний. Первісне планування значно змінено. Тридільну симетричну композицію фасаду виявлено центральним неглибоким ризалітом (бічний правий об’єм прибудовано пізніше). Парадний вхід міститься у тамбурі з лівого боку фасаду. Будинок декоровано у формах неоренесансу: головний фасад розчленовано рустованими лопатками, вікна обрамлено лиштвами оригінального рисунка. Центральна та бічні композиційні осі акцентовано аттиками у вигляді балюстради. Мистецький інтерес являє оформлення ряду інтер’єрів (частково втрачені).

Належить до нечисленної групи споруд, які збереглися від садибної забудови вулиці 2-ї пол. 19 ст. У 1918 р. тут мешкала княгиня Д. Горчакова з родиною. Після 1918 р. особняк був націоналізований і використовувався для громадських потреб.

Список абонентов Киевской телефонной сети. – К., 1914;

Ярон С. Ф. Киев в 80-х годах: воспоминания старожила. – К., 1910.