Марія Гончаренко

Житловий будинок, 1935 р.

(архіт.).

Вул. Інститутська, 16.

На ділянці, яку в 1930-х pp. піддано значній реконструкції. Збудований за проектом арх. С. Григор’єва. За своїм масштабом вписується у забудову, що склалася, зберігаючи в цілому і в деталях композиційну самостійність.

П’ятиповерховий, цегляний, покритий теразитовим тиньком, трисекційний, з парадними і чорними сходами. Квартири три- і чотирикімнатні, відзначаються комфортністю і логічністю планування. Мальовничості споруді надає запроектований з боку вулиці широкий курдонер. Композиція головного фасаду симетрична. Його архітектурні деталі та окремі фрагменти вирізняються графічністю рисунка й продумані з урахуванням нефронтального сприймання. Пластиці фасаду властива горизонтальність основних членувань. Центральна вісь підкреслюється ступінчастим фронтоном, у якому влаштована декоративна ніша з вазою. Вирішення дворового фасаду відбиває функціональне планування будинку. Основним архітектурним акцентом на його площині є об’єми сходових кліток, що виступають, з прилеглими до них балконами. Дворовий простір, утворений разом із двома сусідніми будинками, упорядковано й озеленено. Будинок виділяється характерним просторовим вирішенням, пошуками архітектурного образу на основі класицистичних форм.

Нариси історії архітектури Української РСР (радянський період). – К., 1962.