Розмір зображення: 658:455 піксел

Будинок фельдшерської школи 1907 р., в якому жив і працював Стеценко К. Г., де сформовано тимчасовий військово-санітарний поїзд № 1078

(іст.).

Вул. Мельникова, 14.

На червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, цегляний. Споруджений для земської фельдшерської школи при Кирилівській лікарні. З жовтня 1909 до серпня 1910 р. тут проживав і працював вихователем Стеценко Кирило Григорович (1882 – 1922) – композитор, хоровий диригент, музично-громадський діяч, священик. Одночасно викладав спів у Київському учительському інституті. У серпні 1910 р. переїхав до м. Тиврова Подільської губернії. В училищі навчалися у різний час чл.-кор. АН УРСР І. Іщенко, проф. М. Коломійченко.

На початку Великої Вітчизняної війни при медичній школі, що містилася в будинку, створено евакопункт, на базі якого у червні 1941 р. сформовано тимчасовий військово-санітарний поїзд № 1078. Начальником поїзда призначено лікаря 1-го рангу С. Тихонова, персонал складався з 30 осіб. За рік свого існування (з 22 червня 1941 до 27 червня 1942 р.) поїзд здійснив 17 рейсів, перевіз з фронтів у тил тисячі поранених і хворих.

В 1973 р. на фасаді будинку встановлено меморіальну дошку, яку 1983 р.замінено на нову з чорного граніту із знаком Червоного хреста і Червоного півмісяця.

З 1945 р. у будинку медичне училище № 1.

Юрій Зінченко, Михайло Кальницький

Кирило Стеценко: Спогади, листи, матеріали / Упоряд. Є. Федотов. – – К., 1981;

Шевченківський район міста Києва: Зб. матеріалів з історії економічного і культурного розвитку району за 40 років Радянської влади. – К., 1957.