Городище

Городище

(археол.).

Розміри 120: 80 м, оточене кільцевим валом і ровом. Товщина культурного шару бл. 0,8 м. Досліджено частково вал і кілька поховань, які містилися в ньому; зафіксовано сліди пожеж. Знайдено фрагменти гончарної кераміки часів Київської Русі та пізнього середньовіччя. Дослідники ототожнюють пам’ятку з літописним Городцем (згадується під 1026, 1097, 1134, 1142, 1237 рр.), що стояв на р. Радосинь (згадується під 1111 р., тепер оз. Гнилуша), де укладено договір про поділ земель на Київську і Чернігівську, проведено князівський з’їзд, яким керував Володимир Мономах. У 15 ст., як вважають дослідники, на території городища стояв дерев’яний замок – заміська резиденція київського князя Симеона Олельковича (1455 – 70), зруйнований в 1482 р. ордами кримського хана Менглі-Гірея. За актовими документами 16 ст. ця місцевість, де було село під назвою Милославичі, належала Київському замку. З травня 1654 р. за універсалом гетьмана Б. Хмельницького його передано у володіння Михайлівському Золотоверхому монастиреві.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1 (Київ), с. 323.