Ольга Буцко

Житловий будинок 1967 р., в якому проживали Лавриненков В. Д., Покришкін О. І.

(іст.).

Вул. М. Грушевського 34-а.

В глибині кварталу. Дев’ятиповерховий, цегляний, облицьований бежевою плиткою, з лоджіями.

В 1967 – 68 рр. тут проживав Покришкін Олександр Іванович (1913 – 85) – маршал авіації (з 1972), тричі Герой Радянського Союзу (двічі у 1943 і 1944 рр.). У роки Великої Вітчизняної війни здійснив 600 бойових вильотів і особисто збив 59 літаків ворога. У період проживання у цьому будинку – генерал-полковник авіації, командувач 8-і армії Протиповітряної оборони (ППО) СРСР. Займав із сім’єю чотирикімнатну квартиру № 34 на четвертому по версі.

В 1969 – 88 рр. у цій квартирі жив його наступник на посту командувача 8-ї армії ППО Лавриненков Володимир Дмитрович (1919 – 88) – генерал-полковник авіації (з 1971 р.), двічі Герой Радянського Союзу (1943, 1944). У роки Великої Вітчизняної війни здійснив 448 бойових вильотів, особисто збив 35 і у складі групи – 11 літаків противника. В 1977 – 84 рр. – начальник штабу, потім заступник начальника Цивільної оборони УРСР. З 1984 р. – головний консультант Академії ППО ім. Маршала Радянського Союзу О. Василевського. У 1970 – 80-х роках вийшли у світ спогади льотчика «Повернення у небо», а також написані у співавторстві повісті «Сокіл-1», «Сокіл-2», «Дід Василь» та «Шпага честі». Гостями В. Лавриненкова часто бували письменники М. Бажан, Н. Рибак та ін.

На фасаді будинку встановлено меморіальні дошки 1989 р. – бронзову з барельєфним портретом В.Лавриненкова (ск. О. Скобликов, арх. К. Сидоров), 1990 р. – бронзову з барельєфним портретом О. Покришкіна (ск. М. Шутілов, арх. Д. Антонюк).

Герои Советского Союза: Крат. биогр. словарь. – М., 1987. – Т. 1 – 2;

Советская военная энциклопедия. – М., 1977. – Т. 4; 1978. – Т. 6.