Тетяна Скібіцька

Житловий будинок, поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Архітектора Городецького, 15.

У ряді суцільної забудови, на червоній лінії вулиці. Зведений як прибутковий у стилі модерн за проектом, ймовірно, архітекторів Е. Брадтмана і Г. Шлейфера.

П’ятиповерховий, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, чотирисекційний. Композиція фасаду симетрична. Центральна частина акцентована підковоподібною декоративною аркою головного входу, завершена параболічним фронтоном, окреслення якого повторено у фігурному парапеті. В оздобленні фасаду використано барельєфи, ліпний лінійний орнамент. Первісні оригінальні інтер’єри повністю втрачено під час пожежі 1941 р. Є характерним прикладом раннього модерну.

Тиманович Є. В. Деякі риси еволюції художніх форм архітектури на Україні початку XX ст. // Укр. мистецтвознавство. – К., 1974. – Вип. 6.