Лідія Лук’янчук

ЗІС-5 (вантажівка), 1940-і рр.

(іст.).

Просп 40-річчя Жовтня, 22.

У південно-західній частині Московської пл. (сквер біля Будинку культури і техніки автомобілістів).

Відкрито 9 травня 1985 р. (ск. М. Кислий, арх. С. Новгородський). Пам’ятник символізує внесок воїнів-шоферів у перемогу над німецьким фашизмом у 2-й світовій війні. Під час війни автотранспорт був одним з основних засобів підвезення безпосередньо на фронт зброї, боєприпасів, продовольства, допомагав маневрам. На автомобілях монтувалися спеціальні військові установки: зенітні реактивні, прожекторні, аеростатні. Використовувалися для буксирування артилерійських гармат. Особовий склад спеціалізованих автомобільних військ наприкінці війни досяг 165 тис. осіб. За роки війни для армії підготовлено 400 тис. шоферів. Високими професійними і бойовими якостями відзначалися українські шофери. Загальна довжина військово-автомобільних доріг Червоної армії у роки війни становила 350 тис. км.

Пам’ятний знак – фронтова вантажівка ЗІС-5 № 14 – 18 встановлена на металевій платформі (2,50: 6,0: 0,70 м), що закріплена на п’єдесталі з бутового каменю (3,0: 6,0: 1,20 м), де розміщено напис «Автомобілістам-воїнам» Ліворуч від напису прикріплено лаврові гілки з металу і три автомати.

Великая Отечественная война 1941- 1945: словарь-справочник. – М., 1985.