Амбулаторія

Михайло Кальницький

Амбулаторія

Амбулаторія, 1899 – 1901 рр.

(архіт.).

На червоній лінії забудови вул. Косіора. Автор проекту – цивільний інж. М. Артинов. Збудовано коштом київських підприємців і благодійників Н. Терещенка і М. Дегтерьова. До 1917 р. у будинку проводилося безкоштовне амбулаторне обслуговування робітників.

Одно-, двоповерховий, з підвалом, цегляний, у плані близький до прямокутника. Вирішений у цегляному стилі з елементами історизму. Оригінальна об’ємно-планувальна структура зумовлена функціональними завданнями. Центральне приміщення – одноповерхова зала для чекання, з трьох боків оточена двоповерховими об’ємами, в яких на першому поверсі розміщувалися кабінети лікарів, аптека та операційна (в апсидоподібному тильному виступі), на другому – квартири персоналу амбулаторії. У підвальному поверсі були службові, технічні й складські приміщення. Центральну одноповерхову частину головного фасаду завершує дугоподібний «візантійський» щипець, двоповерхові об’єми – трикутні щипці. Провідним архітектурним мотивом фасадів є різноманітні за формою вікна та візерунки цегляної кладки. На бічних фасадах другого поверху влаштовано балкони. Тепер – корпус № 9 Науково-лікувального об’єднання «Охматдит», в якому містяться адміністрація лікарні та окремі медичні фірми.