Людмила Проценко

Будинок 1898 р., в якому проживали Демидов К. П., Проценко А. Ф. та інші

(іст.).

Пров. Чеховський, 4.

На червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, цегляний житловий будинок з брамою на подвір’я.

В 1918 – 31 рр. тут проживав з сім’єю Демидов Кузьма Прохорович (справж. – Демиденко; 1868 – 1931) – актор, співак (бас), хоровий диригент. В 1889 – 1903 рр. працював у трупах Г. Деркача, М. Кропивницького (деякий час директор трупи), П. Саксаганського, М. Садовського, О. Суходольського; з 1903 р. – у стаціонарних театрах; в 1918 – 21 рр. в київській опері, водночас – регент хору Володимирського собору в Києві (до 1926).

В 1924 – 84 рр. (з перервами) після одруження з дочкою Демидова у цьому будинку проживав Проценко Андрій Федорович (1902 – 84) – флейтист, музичний діяч, педагог, професор (з 1954), заслужений артист УРСР (з 1946). У 1927 р. закінчив Київську консерваторію (клас проф. О. Химиченка) і з цього ж року працював у оркестрі Свердловської опери. В 1934 р. повернувся до Києва, де до 1956 р. був солістом оркестру Київського театру опери та балету. Мешкаючи в цьому будинку, підготував і зіграв свої найкращі оркестрові партії в операх «Мазепа», «Черевички», «Пікова дама» П. Чайковського, «Золотий півник», «Казка про царя Салтана», «Снігуронька» М. Римського-Корсакова, «Руслан і Людмила» М. Глінки, «Кармен» Ж. Бізе, «Отелло» Дж. Верді; в балетах «Спляча красуня» і «Лебедине озеро» П. Чайковського, «Червоний мак» Р. Глієра та ін. З 1927 р. паралельно займався педагогічною діяльністю. В 1934 – 84 рр. викладав гру на флейті у Київській консерваторії.

Вперше в Україні розробив курс методики гри на духових інструментах, яку викладав до 1972 р. У 1935 р. був одним із засновників духового відділу музичної школи-десятирічки при Київській консерваторії. Досліджував історію духових інструментів і життя пов’язаних з ними виконавців, історію кафедри духових інструментів консерваторії. Засновник школи гри на флейті в Україні. Виховав ряд відомих музикантів. Похований на Байковому цвинтарі.

В 1989 р. відкрито меморіальну дошку біля класу консерваторії (№ 54), в якому в 1956 – 84 рр. викладав А. Проценко.

В 1992 р. Міжнародний біографічний центр у Кембріджі (Велика Британія) за видатні заслуги відзначив А. Проценка «Нагородою за досягнення у 20 столітті» (вперше в Україні). Родини Демидова і Проценка проживали у квартирі № 20 на другому поверсі.

В 1929 – 35 рр. в одній з кімнат цієї квартири мешкав Скоморохов Олександр Олександрович (1874 – 1946) – вчений-технолог, професор Київського політехнічного інституту.

В 1985 – 90 рр. будинок реставровано.

Проценко А.: Життєпис. Спогади/ Вступ. ст., упоряд., комент.: І. Гамкало, Л. Проценко. – К., 1990.