Марина Виноградова

Будинок причту церкви Миколи Доброго, 1832 р.

(архіт.).

Вул. Боричів Тік, 20/4.

На розі вул. Боричів Тік і пров. Зелінського (кол. Покровський). Споруджено за проектом, розробленим 1829 р. арх. П. Дубровським, коштом священика Добромикільської церкви І. Сухобрусова на території садиби, що була виділена церкві комісією для будівництва Києво-Подільської частини міста після пожежі 1811 р. У кін. 1870-х – на поч. 1880-х pp. проведено реконструкцію фасаду з боку Боричевого Току: широке центральне вікно замінено на звичайне. 1993 р. з боку пров. Зелінського прибудовано дерев’яну галерею.

Одноповерховий, дерев’яний, на невеликому цоколі, з цегляним підвалом, тинькований, у плані квадратний. Первісне анфіладне планування не збереглося. На фасаді по три віконних прямокутних прорізи з дерев’яними віконницями. Дах вальмовий.

Будинок – характерний зразок забудови вулиці 1-ї пол. 19 ст.

Тепер тут міститься музей бджільництва.