Марина Виноградова

Житловий будинок, 1903 р.

(архіт., мист.).

Вул. Боричів Тік, 35.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений для купця І. Міллера на місці дерев’яного на цегляному фундаменті півтораповерхового будинку, що був тут з 1843 р.

Триповерховий, цегляний, з напівпідвалом. В архітектурі простежуються елементи ренесансного стилю. Симетрично-осьова композиція фасаду підкреслена в центральній частині, починаючи з другого поверху, ризалітом невеликого виносу на фігурних кронштейнах над головним під’їздом.

Ризаліт має широке прямокутне вікно на другому поверсі та напівциркульне з архівольтом, що спирається на колони іонічного ордера – на третьому. Він ефектно завершений невеликою вежею з трикутним фронтоном, тимпан якого оздоблено рослинним орнаментом. В архітектурному декорі фасаду використано лопатки на першому поверсі та пілястри (рустовані на другому і канелюровані на третьому поверхах), що відокремлюють центральну й бічні частини фасаду з широкими балконами на другому і третьому поверхах. Первісне огорожа балконів була дерев’яна, тепер металева. Прямокутні вікна прикрашені ліпними орнаментованими вставками, замковими каменями, підвіконними нішами тощо. Будинок завершено карнизом, над яким – чотири стовпчики парапету. Металева огорожа втрачена. Вхідні двері фільончасті з орнаментованим різьбленням. Перекриття цокольного поверху цегляне, склепінчасте. В інтер’єрі приміщень другого поверху, в правому крилі, зберігся пишний ліпний декор плафонів високої мистецької майстерності.

Тепер у будинку філія банку «Аваль».

ДАКО, ф. 1, оп. 237, спр. 217; ЦДІАУ, ф. 486, оп. 1, спр. 4775.