Марина Виноградова

Житловий будинок, поч. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Боричів Тік, 23/3.

27 червня 1812 р. комісією для будівництва Києво-Подільської частини міста нащадкам священика Глядиковського замість його садибної ділянки, яка існувала на цьому місці до пожежі 1811 р., було виділено дві садиби під спорудження дерев’яних будинків. Незабаром садиби були об’єднані і з 1815 р. до 1918 р. складали єдину ділянку разом із розміщеною поряд садибою № 23-а. Тут, на розі Боричевого Току і Покровського пров. (тепер – пров. Зелінського), 1819 р. споруджено житловий будинок за зразковим проектом, виданим 13 вересня 1813 р.

Архітектура сучасного будинку точно відповідає обмірному кресленню, виконаному 1854 р.

Одноповерховий, дерев’яний, на високому цегляному цоколі, з підвалом. З боку Боричевого Току, всупереч тодішнім обов’язковим для виконання типовим проектам, на фасаді симетрично розташовані два вікна (вимагалося влаштовувати три, п’ять тощо). У цокольному поверсі – три вікна, одне з яких глухе. Будинок завершено карнизом. Дах вальмовий. Ліворуч, з боку Боричевого Току, в серед. 19 ст. прибудовано тамбур з входом.

Будинок – один з найстаріших у забудові вулиці і становить інтерес як один із небагатьох фрагментів архітектури Подолу, що збереглася з 1-ї чв. 19 ст.

ДАКО, ф. 1, оп. 295, спр. 62000; ф. 41, оп. 1, спр. 1587; ф. 42, оп. 3, спр. 2849; ф. 1542, оп. 1, спр. 615.