Тетяна Маніфасова

Житловий будинок поч. 20 ст., в якому проживав Некрасов В. П.

(архіт., іст.).

Вул. Горького, 38-а.

Головний фасад виходить фронтально на вул. Горького. Збудований як прибутковий, що належав на поч. 20 ст. Е. Фількенштейну. Планування квартир змінено внаслідок комплексного капітального ремонту 1980 р.

Чотириповерховий, цегляний односекційний, у плані Г-подібний, з виносом ризаліту в глибину подвір’я. У композиції головного фасаду використано принцип осьової симетрії. Чітко виражені три вертикальні вічка утворені архітектурним декором, фіксують фланги фасаду й центральну вісь з парадним входом і наскрізним проїздом на територію подвір’я. Бічні осі об’єднано центральною лінією балконів. В художньому оформленні головного фасаду використано орнаментальну пластику в основу якої покладено принцип візерунчастості й килимарства. Декоративні деталі, що відзначаються різноманітністю форм виконані з фасонної й дрібноформатної цегли, покривають майже всю поверхню стіни.

В 1944 – 50 рр. у квартирі № 7 на четвертому поверсі будинку проживав Некрасов Віктор Платонович (1911 – 87) – письменник. У цей період написав повість «В окопах Сталінграда» (1946) за яку відзначений Державною премією СРСР (1947), нариси, оповідання.

Некрасов В. Записки зеваки. – М., 1991.