Борис Єрофалов, Михайло Кальницький

Житловий будинок, 1887 р.

(архіт.).

Вул. Горького, 32.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений арх. А. Крауссом, як власний прибутковий будинок. З листопада 1888 р. садиба належала італійському підданому Н. Беллі.

Триповерховий з напівпідвальним поверхом, цегляний. Перекриття плоскі, дах похилий. У плані П-подібний з внутрішнім подвір’ям, замкненим флігелем, зведеним у 1888 р. тим самим архітектором. На кожному поверсі – дві квартири, об’єднані оригінальним за композицією комунікаційним вузлом. Планування квартир коридорне. На головний фасад виходять вікна віталень і передпокоїв інші приміщення орієнтовано на внутрішнє подвір’я. По осі фасаду розміщено проїзд, над ним – аркова лоджія з парадними сходами у крилах будинку – чорні сходи. Симетричний фасад виконано у відкритій цеглі (тепер пофарбовано) і прикрашено ажурними кованими огорожами лоджій, балконів, парапету й ліпними деталями. Фланкований ризалітами, з єднаними на рівні другого поверху трипрогонною аркадою вхідної лоджії у крайніх прогонах якої – сходові марші. Вище від аркади – тераса, тильна стіна якої увінчана арковим фризом. Декор ризалітів відповідає загальній ренесансній стилістиці фасаду, перший поверх рустований, другий виділений балконом на ліпних кронштейнах, простінки між вікнами третього поверху прикрашено вазами на п’єдесталах. Завершуються ризаліти прямокутними аттиками з меандровим фризом. У парадному під’їзді збереглася мозаїчна підлога. Первісне оздоблення інтер’єрів житлових примішень втрачено. Незвичне об’ємно-просторове вирішення та виразна стилістика споруди мають художню цінність.

Будинок є оригінальною пам’яткою житлової архітектури Києва останньої чв. 19 ст.