Олена Авраменко, Володимир Могилевський

Житловий будинок, кін. 19 – поч. 20 ст.

(архіт.).

Андріївський узвіз, 20б.

Прилягає до підніжжя Замкової гори. Виходить на червону лінію забудови вулиці. На рубежі 20 ст. належав відомому київському ювелірові й громадському діячеві І. Шатрову, який використав окремі приміщення під ювелірну та іконописну майстерні, а також невеликий домашній театр.

Двоповерховий, цегляний, з тильного боку – дерев’яна, обкладена цеглою прибудова, яка на рівні другого поверху має частково засклену галерею. У плані трапецієподібний. Головний, симетричний за композицією шестивіконний фасад виконаний у стильових формах неоренесансу. Втоплена центральна частина фасаду фланкована розкріповками, що переходять у високі фігурні щипці з круглими слуховими вікнами. У центрі фасаду – ковані балконні ґрати з геометричним орнаментом, що нагадують пальмети в оточенні S-подібних завитків. В архітектурному оздобленні першого поверху переважає цегляний декор, тоді як другий поверх, відділений від першого карнизом, пластично насиченіший. Над напівциркульними вікнами з профільованими архівольтами – замки, скомпоновані з кронштейнів, плодів і листя. Вишуканий рослинний орнамент ліпних вставок заповнює ніші у фризі, фронтонах і під вікнами другого поверху.

Пам’ятка – вдалий приклад архітектурного вирішення будинку періоду еклектизму.

У серед. 1980-х pp. будинок передано Театру на Подолі. Нині – на реконструкції.