Церква св.Василя

Церква св.Василя

Кузьмино. Церква св. Василя Великого, 1856 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 185.

Кузьмино Мукачівський район

Церква св. Василя Великого. 1856. (УПЦ)

Давно село було на іншому місці, що зветься Лази, і там була церква.

У 1692 р. біля церкви виділено ділянки для будинків священика і вчителя. Місце на цвинтарі, де стояла стара дерев’яна церква, яку згадували у XVIII ст., було позначене каменем.

Неподалік того місця за священика Йосипа Даниловича збудували теперішню муровану базилічну церкву, вкриту етернітом. Як розповідає колишній церківник Янцо, люди спромоглися наполовину вибудувати церкву, а тоді допомогла держава.

У 1928 р. художник Мешко з Мукачева розмалював церкву. Село розрахувалося з ним, продавши ліс. Два дзвони забрали в Першу світову війну.

У 1922 р. в Хомутові (Чехія) фірма “Ріхард Герольд” виготовила нові дзвони, що тепер висять у простій дерев’яній дзвіниці з цікавим ліхтарем на шатровому верху. Найменший дзвін відлив Ласло Альберт у 1856 р. за священика Й. Даниловича.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 185.