Церква

Kościół filialny, pw. Św. Maksymiliana Kolbe, w Kulnie.

Od kilku wieków mieszkała tu ludność unicka, która miała świątynię drewnianą. Po Kongresie Wiedeńskim w 1815 r. Kulno stało się miejscowością nadgraniczną. Granica między Kongresówką a Galicją przebiegała tuż za wioską od strony wschodniej, a następnie na południe skręcała w stronę rzeki San.

W 1872 r. zbudowano obecną świątynię murowaną jako trzeci z kolei kościół w Kulnie. Poprzednie dwie drewniane cerkwie unickie były na miejscu obecnej leśniczówki i uległy zniszczeniu. W 1875 r. zaborczy rząd carski zlikwidował Unię wcielając jej wiernych siłą do Cerkwi Prawosławnej. Usilnie postarano się, aby żadne ślady oporu unitów nie znalazły się w historycznych dokumentach. Utworzona tu parafia prawosławna funkcjonowała do 1946 r. W tym okresie Kulno zamieszkiwało 620 rodzin, w tym tylko 10 katolickich. Po repatriacji prawosławnych w 1946 r. do ZSRR, Kulno zasiedlili mieszkańcy okolicznych przeludnionych wsi polskich. Nie konserwowana świątynia częściowo uległa ruinie: zawalił się dach i strop, zniszczono okna i drzwi, rozebrano parkan, a na murach rosły dzikie brzozy.

Po 1946 r. kapłan katolicki z Potoku Górnego odprawiał Mszę św. raz w miesiącu w starej szkole. Z powodu zakazu władz świeckich 8 maja 1955 r. ostatni raz była tam Msza św. Po przewrocie październikowym w 1956 r. utworzono ponownie parafię prawosławną w Tarnogrodzie. Świątynia w Kulnie stała się jej filią. Zaczął tu sporadycznie dojeżdżać kapłan prawosławny z Tarnogrodu. W 1972 r. Biskup Lubelski Piotr Kałwa i Prawosławny Metropolita całej Polski i Warszawy Bazyli uzgodnili, że świątynię w Kulnie będą współużytkować wyznawcy obydwu Kościołów. Jest to więc jeden z nielicznych przypadków w Polsce – a jedynym na terenach wschodnich kraju – zgodnej modlitwy w jednej świątyni rozłączonych Kościołów. Staraniem katolickiej ludności podźwignięto historyczną świątynię z ruin. Został jeszcze wykonany parkan. Kościół murowany, w stylu bizantyjskim.

W roku 1999 wymieniono mocno już zniszczoną podłogę i ławki i drzwi wejściowe. Dzięki zaangażowaniu mieszkańców Kulna, w kościele systematycznie powiększa się liturgiczne wyposażenie. Odpust katolicki: św. Maksymiliana Marii Kolbego (niedziela przed 14 VIII).