Грудзьондз м

Ґрудзьондз, нім. Ґрауденц (пол. Grudziądz, нім. Graudenz) — місто на півночі Польщі, належить до Куявсько-Поморського воєводства. Пам’ятки Грудзьондза входять в Європейський маршрут цегляної готики.

У місті на військовому цвинтарі на на православній ділянці знаходиться поховання Івана Гітченка – киянина, вояка УНР (1890-16.10.1927), консула Уряду УНР у Варшаві, згодом геодезиста в Ґрудзьондзі. На цьому ж цивнтарі поховано вояків Червоної армії, серед яких багато українців.

За інформацією Є. Місила у місцеву тюрму 15 лютого 1949 р. вивезли українських священиків з концтабору в Явожні у зв’язку з його ліквідацією, а наступного місяця їх відправлено на місця депортації. 25.10.1953 р. тут загинув український підпільник Андрій Нісевич – син Андрія і Анни народжений 4.12.1907 р. в Добрій Шляхетській (Dobrej Szlacheckiej), Сяноцький повіт. Табірний номер 765.

У костелі св. Ксаверія в кожну першу неділю місяця відбуваються українські греко-католицькі богослужіння (2022 р.).

Підготував І. Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».